Sunday 5 September 2010

Napoleonikook

Napoleonikook

Taigen:
600g jahu
400g külma võid
250 ml vett
1 muna
1 tl soola
1 tl äädikat

Jahu ja või hakkida (võib ka sõrmeded vahel pudistada), muna lahti kloppida, lisada vesi, sool ja äädikas ning kallata see kõik jahu-või segusse. Mätsida palliks ning panna külmikusse tahenema (kahest tunnist piisab). Seejärel rullimiseks jagan taigna 5-ks. Sellest taignakogusest saan suured ahjuplaadid, ribad küpsetan kõrval (kui mahub) või siis eraldi (kui ei mahu) või jäävad need nö pärast plaatide mõõtu lõikamist üle. Küpsetamise temperatuur on 200 kraadi. Aeg – seni, kuni taignaplaadid on ilusad helepruunid ehk umbes 15 minutit. Ahjust välja võttes lükkan küpsenud taignakihi kuhugi alusele jahtuma (nii et varuda tuleb suhteliselt suur tööpind).

Kreem:
1,5 l piima
6 muna
400 g suhkrut
6 spl tärklist või jahu (või nende segu)
2 tl vanillsuhkrut
100 g võid
Piim kuumutada keemiseni. Munad suhkruga vahustada, lisada jahu/tärklis. Peaaegu keevasse piima lisada vahustatud munasegu, samal ajal vispliga kloppides (et põhja ei hakkaks). Kui kreem on paksenenud, tõsta tulelt. NB! Ära lase kreemi keema! Veidi jahtunud segule lisa või ja vanillsuhkur.

Kokku panemiseks võib kasutada kihtide vahel ka moosi (minu lemmik on mustsõstra, samuti ajab asjab ära vaarikas või tikker ehk siis midagi vängema maitsega). Tavaliselt siis esimene, kolmas ja pealmine kiht kreemi, teine ja neljas kiht moosi. Kõige peale pudistada küpsetamisel taignaplaatidest järele jäänud ääred.
Sellise hea retsepti leidsin jälle ikka Isetegijast ja valmistaja on Meeli. Aitäh!

No comments:

Post a Comment