Monday 27 December 2010

Piparkoogitaigen

Haaaaa, ja nüüd ma leidsin lõpuks ka ühe piparkoogitegemiseõpetuse, mis ajas isu peale järele tegemist proovida...millal, seda ei tea, aga retsept on olemas ja ehk järgmisel aastal juba teengi :))
Jälle Isetegijast saadud ja autor Helikene.

Mina leidsin piparkoogitaigna retsepti kunagi sellisest vahvast ajakirjast "Sotsialistlik Põllumajandus" , oli mingi 70ndate lõpu aasta numbris. Kogus on suur, kuid tavaliselt jääb tainast puudu.
Siirup
*300 g suhkurt pruunistada
*0,5 l kuuma vett lisada karamellile (ettevaatust, pritsib!!!), sulatada karamell
*1 kg suhkurt lisada ja keeta siirup (lasta jupp aega keeda, siis siirup paksem)
Kokku ca 1,7 kg siirupit

Taigen
*3 tl kaneeli
*3 tl nelki
*1,5 tl kardemoni- lisada kuumale siirupile (NB kasutan küll jahvatatud kardemoni, kuid jahvatan ise kohviveskis üle, ka nelgi jahvatan kohviveskis. No ei meeldi mulle taignas suured maitseainetükid.) Originaalis soovitatakse lisada ka apelsinikoort, mina ei pane. Lisan hoopis 1 tl ingverit.
*500 g rasvainet lisada kuumale siirupile, segada ühtlaseks, lasta veidi jahtuda.
*300 g hapukoort lisada
*6 munarebu lisada ja segada ühtlaseks massiks
*0,5 tl soola puistata ka sinna juurde

*4 tl soodat ja
*2 tl sidrunhapet segada
*0,5 kg jahuga (üldse kokku kulub 2 kg jahu), lisada massile ja segada (ettevaatust, tainas kerkib nagu õllevaht! Kasutage kõrget potti)
*lisada ülejäänud jahu ja segada korralikult läbi. Välja tuleb ca 4,8...5kg.
Valmis taigen võiks seista järgmise päevani, siis küpsetada. Külmas võib taigen seista suht kaua, ainus suurem oht on see, et päkapikud pistavad selle salaja lihtsalt nahka.
Isiklikud tähelepanekud.
Üldiselt soovitatakse valmistada karamell paksupõhjalisel pannil. Olen piisavalt laisk, seetõttu teen tavaliselt ca 8-liitrises emailpotis nii karamelli, siirupi, kui ka taigna. Siis oht pritsmetega pihta saada ka tunduvalt väiksem. Karamellimise ajal köögiuks kindlasti sulgeda, enne seda lapsed ka eemale saata, võimalusel avada aken või rõduuks, sest tossu tuleb (ja suitsuandur võib ka üürgama hakata).

Praegu panen siia veel helikese tehtud pildi, aga vahetan kohe ära, kui oma tehtud piparkookidest pildi tee...eeee, piparkoogid muidugi tuleks enne valmis teha...


See õpetus on pärit Sunray blogist "Käsitöökas ema"



No comments:

Post a Comment