Friday 10 August 2012

Maitsvad salatid talveks

Delfi Naistekas avaldas 6 salatiretsepti, mis on nüüd küll väärt, et ma nad siia talletaksin ja mitte ainult, neid salateid tahan ma ka teha. Vajaminevad koostisosad on õnneks kõik ka Shotimaal olemas :)
Omalt poolt lisan lõppu sõbranna Elina pikast kurgist tehtud salati siis on komplekt täielik.

Tšomberlingi salat
• 1 kg tomateid
• 300 g mugulsibulat
• 1/2 tl Santa Maria musta pipart, jahvatatud
• 1/4 klaasi suhkrut
• 2 tl soola
• 2 tl äädikat (3%)
• 5 tera Santa Maria nelki
• 1/2 tl Santa Maria kaneeli, jahvatatud
Koori tomatid, tükelda, keeda 5-7 minutit, püreeri. Lisa viilutatud sibul ja maitseained ning keeda sibul pehmeks. Lisa äädikas. Tõsta kuumalt purkidesse ja sulge koheselt. Pane purgid kaas alaspidi jahtuma.
Meega marineeritud piprad
• 5 kg erivärvilist paprikat
• 1-1,5 kg mugulsibulat
• 16 tk Santa Maria loorberilehte
• 16-32 tk Santa Maria musta terapipart
• 16 spl rapsiõli
Marinaad:
• 3 l vett
• 2 klaasi 6% äädikat
• 5 spl mett
• Santa Maria kivisoola, veskis
Pese paprikad, eralda seemned ja sisu, lõika neljaks ning viiluta. Koori ja viiluta sibulad. Sega paprika ja sibul omavahel segamini ja pane purkidesse. Igasse purki lisa loorberileht ja 1-2 pipratera. Keeda marinaad valmis. Mee ja soola kogust võid maitse järgi muuta. Kalla marinaad purkidesse. Kõige viimasena lisa igasse purki 1 spl õli. Kuumuta purke keevas vees 10 minutit, sulge need ja pane kaas alaspidi jahtuma.
Kapsasalat õunte ja mädarõikaga
• 3,5 kg valget peakapsast
• 1 kg magusat paprikat
• 0,5 kg magushapusid kõvu õunu
• 0,5 kg puhastatud mädarõika juuri
• 0,2 kg peterselli
• 0,2 kg lehtkoriandrit
• 1,5 klaasi rapsiõli
Marinaad:
• 2,5 l vett
• 1,5 klaasi suhkrut
• 0,5 klaasi soola
• 2 klaasi 6% äädikat
• 10 tk Santa Maria musta terapipart
• 6 tera Santa Maria vürtsi
Lõika kapsas ja õun õhukesteks ribadeks, riivi mädarõigas, haki petersell ja koriander ning sega omavahel läbi. Keeda marinaad valmis. Õli lisatakse purkidesse hiljem. Täida purgid tihkelt aedviljadega, vala peale kuum marinaad ning lase lahtiselt seista umbes tund aega. Lisa igasse purki natuke õli ja vajadusel veel marinaadi, et purgid oleksid ääreni täis. Kuumuta purke keevas vees 10-15 minutit. Sulge purgid ja pane need kaas alaspidi jahtuma.
Sabaga tomatid
• 2 kg väikeseid rohelise varrega tomateid (kobartomat)
• 5 tk tilliõisikuid ja varsi (iga 1 l purgi kohta 1 tilliõisik)
• 50 g mädarõikajuurt
• 1-2 tk pastinaaki
Marinaad:
• 1 l vett
• 1,5 spl suhkrut
• 2 spl soola
• 1,5 tl Santa Maria sidrunhapet
• 3-5 tk Santa Maria loorberilehte
• 1 tl Santa Maria valget terapipart
Pese tomatid. Haki till ja mädarõigas, lõika pastinaak kuubikuteks. Pane purgi põhja 1 tilliõisik, maitse järgi mädarõigast ja peotäis pastinaaki. Lao tomatid ettevaatlikult purkidesse nii, et need jääksid terveks. Marinaad keedetakse kahes osas. Kõigepealt keeda vesi, suhkur, sool, loorber ja pipar. Kalla vedelik kuumalt purkidesse tomatitele, lase 10 minutit seista ning vala uuesti ära. Lisa sidrunhape ja lase marinaad uuesti keema. Pane purkidesse hakitud till ning kalla tuline marinaad uuesti peale. Kuumuta purke keevas vees 10 minutit, sulge ja pane kaas alaspidi jahtuma.
Tomatid želees
• 1-2 kg tomateid
• 1 tk suurt sibulat
• 2 tk Santa Maria loorberilehte
Marinaad:
• 0,5 l vett
• 1/4 kl aasi 6% äädikat
• 1 spl Santa Maria želatiini
• 1 spl Santa Maria kivisoola, veskis
• 1,5 spl suhkrut
Lõika tomatid ja sibul seibideks. Iga purgi põhja pane loorberileht ning täida purk tomati- ja sibulaseibidega. Želatiin tuleb eelnevalt panna umbes 40 minutiks veega punduma. Paisunud želatiin tuleb kuumaveevannis üles sulatada nii, et tükke sisse ei jääks. Keeda marinaad valmis, lisa želatiin ning vala purkidesse. Kuumuta purke keevas vees 10 minutit, sulge koheselt ja pane kaas alaspidi jahtuma.
Tomati-sibula-porrusalat ürtidega
• 1 kg tomateid
• 200 g sibulat
• 150 g porrut
• 30 g küüslauku
• 1 dl suhkrut
• 2 spl Santa Maria kivisoola, veskis
• 4 tera Santa Maria nelki
• 0,5 tl Santa Maria purustatud musta pipart
• 0,5 tl Santa Maria paprikat
• värsket basiilikut
• värsket tilli
• 2 spl äädikat (lisada keetmise lõpus)
Koori sibulad ja haki koos tomatite, porru ja küüslauguga kuubikuteks. Tõsta kõik koostisained potti (va äädikas), kuumuta keemiseni ning keeda 15 minutit. Korja segult vaht ja vala see eelnevalt vees kuumutatud kuumadesse purkidesse. Kaaneta purgid kinni ning pane kaas alaspidi jahtuma.

Sõbranna Elina pikakurgisalat

*1 kg kurki (sobivad nii pikk kui ka lühike kurk)

*0,5 kg mugulsibulat
*5 tl soola
*5 tl suhkrut
*1 dl toiduõli (ikka sellist, mis ka kuumutamist kannatab)
*3 tl 30%-list söögiäädikat
*kimp tilli (no umbes poolteist niisugust kimpu, nagu poes müüakse)

Valmistamine:
*kurgid koorida ja viilutada
*sibul puhastada ja viilutada
*segada kausis kurk, sibul, sool, suhkur, õli, äädikas ja hakitud till
*lasta segul seista toatemperatuuril 3-6 tundi (võiks paar korda selle aja jooksul ka segada)
* tõsta salat koos eraldunud vedelikuga purkidesse ja kuumutada (kaaned lahtiselt peal) 15 minutit (0,5 liitrised purgid) ning seejärel sulgeda kohe õhukindlalt.
*lasta jahtuda ja viia siis säilituskohta

Vürtsikas kurgisalat

2 kg kurke


2 sibulat
1 küüslaugumugul
3 tilliõisikut või 0,5 dl hakitud värsket tilli
2,5 sl 30 % äädikat
1 tl kanget sinepit
2 sl suhkrut
2 sl soola
0,5 tl jahvatatud musta pipart

Koori ja viiluta kurgid. Puhasta sibulad ja küüslauk ning lõika peenteks ribadeks. Tõsta köögiviljad emailpotti või -kaussi, lisa maitseained ja sega läbi.
Lase jahedas 24 tundi seista, aeg-ajalt segades.
Tõsta salat purkidesse ning sulge need kaanega. Säilib külmas 1-2 kuud.
Saab umbes 2,5-3 liitrit
Originaalretsept pärit: Zoozi blogi 










No comments:

Post a Comment