Wednesday 14 December 2011

Charlotte kook

Järgmisel kolmapäeval on meie "külakooril" Jõulupidu ja lubasin ka ühe koogi teha. Mõtlesin, et mida siis ja valik langes Charlottele. Nami.Namist leidsin ka soovitud retseptid ja et nad mitte ära ei kaoks panen nad siia ka üles.

Koostis:
400 g kakao- rullbiskviiti aprikoositäidisega
250 g kohupiima
200 g väherasvast hapukoort
1 sl vanillisuhkrut
1 dl suhkrut
3 dl 35% rõõska koort
5 lehte želatiini
0.5 dl valmis Costa Rica Lemmekäs kohvi
100 g tumedat šokolaadi
Kaunistuseks:
1 dl 35% rõõska koort
hakitud tumedat šokolaadi
Valmistamine:
Pane želatiinilehed külma vette pehmenema. Haki šokolaad suure noaga jämedalt. Vahusta rõõsk koor. Valmista kohv.
Lõika rullbiskviit 18 viiluks. Vooderda nendega umbes 2-liitrise klaaskausi põhi ja küljed. Jäta 6 viilu "kaaneks".
Sega kohupiim, hapukoor, vanillsuhkur ja suhkur. Pressi želatiinist liigne vedelik ja lahusta želatiinilehed kuumas kohvis. Kalla segu peenikese nirena pidevalt segades kohupiimasegu hulka. Liha vahukoor ja hakitud šokolaad. Kalla segu rullbiskviidiviiludega vooderdatud vormi.
Pane kauss veidikeseks sügavkülma tarretuma. Aseta ülejäänud rullbiskviidiviilud "kaaneks" peale. Kata kook pealt kilega ja pane vähemalt neljaks tundi jahedasse tarretuma.
Enne serveerimist kummuta tort kaunile alusele, kaunista vahukooretupsukeste ja hakitud šokolaadiga.

Allikas: K-Market (Soome)


Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
55 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 kuni 400 g värskeid maasikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värset münti
Valmistamine:
Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.

Kasutasin Kikerikii mune ja Sunnuntai nisujahu. Kreemi tegin Nopri 35% rõõsast koorest ning Saida ökokohupiimast.

* Minul ei ole jahtunud biskviit hiljem rullikeeramisel katki läinud. Kui soovid, siis võid aga biskviidi soojast peast rulli keerata, hiljem jahtunult õrnalt lahti keerata, katta kreemiga ja siis uuesti rulli keerata.

Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU

Liik: Magusad küpsetised ja tordid , Marjad ja puuviljad , Kohupiimatoidud

Rahvusköök: Eesti

No comments:

Post a Comment