Friday 16 December 2011

Piparkoogid versus Gingerbread

Täna panen üles kaks piparkoogitaigna retsepti. Eestikeelne pärit Nami-Namist ja ingliskeelne lehelt Simply Recipes
Asi ise-enesest tundub paras mässamine, aga samas tahaks ka väga proovida, kuidas piparkoogid ise tehes välja tulevad...njah :)

Pilt pärit lehelt wn.com

Eestikeelne.
Koostis:
2 dl e. 250 g siirupit
2 dl e. 170 g suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet *
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu (u 1 liiter)
2 tl (triikis) söögisoodat
Valmistamine:
Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega* keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus**.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit.
Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.

Kasutasin DanSukkeri heledat siirupit ja minu arust on igati jumekad ja karamellised piparkoogid. Kui soovid tumedamaid ja jõulisemaid piparkooke, siis vali DanSukkeri tume siirup. Jahu on Sunnuntai oma ning munad suured Kikerikii omad.

* Mina olen kasutanud nii Santa Maria piparkoogimaitseainet (30grammine pakk sisaldab kaneeli, nelki, musta pipart, vürtsi, ingverit, kardemoni ja muskaatpähklit) kui ka Meira piparkoogimaitseainet (24grammine pakk; maitselt mahedam, sisaldab pomerantsikoort, nelki, kaneeli ja ingverit). Viimasel ajal eelistan Meira oma, ent siis lisan tainale 1-2 tl jahvatatud kardemoni.

** Piparkoogitaina võid kuni paar nädalat varem valmis teha ja külmkapis säilitada. Samuti võib piparkoogitainast edukalt sügavkülmutada.

Inglisekeelne.
Gingerbread Man Cookies Recipe
INGREDIENTS
Cookies
3 1/4 cups sifted all-purpose flour
3/4 teaspoon baking soda
3/4 cup (1 1/2 sticks) unsalted butter (room temperature, softened)
1/2 cup dark-brown sugar, packed
1 Tbsp ground ginger
1 Tbsp ground cinnamon
1/2 teaspoons ground cloves
1/2 teaspoon ground nutmeg
1/4 teaspoon finely ground black pepper
1/2 teaspoon salt
1 large egg
1/2 cup unsulfured molasses
Optional raisins, chocolate chips, candy pieces, frosting
Royal Icing
1 egg white
1/2 teaspoon lemon juice
1 3/4 cup confectioners sugar (powdered sugar)
METHOD
1 In a large bowl, sift together flour, baking soda, and spices. Set aside.

2 In an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter. Add sugar and beat until fluffy. Mix in eggs and molasses. Gradually add the flour mixture; combine on low speed. (You may need to work it with your hands to incorporate the last bit of flour.) Divide dough in thirds; wrap each third in plastic. Chill for at least 1 hour or overnight. Before rolling out, let sit at room temperature for 5-10 minutes. If after refrigerating the dough feels too soft to roll-out, work in a little more flour.

3 Heat oven to 350°. Place a dough third on a large piece of lightly floured parchment paper or wax paper. Using a rolling pin, roll dough 1/8 inch thick. Refrigerate again for 5-10 minutes to make it easier to cut out the cookies. Use either a cookie cutter or place a stencil over the dough and use a knife to cut into desired shapes. Press raisins, chocolate chips, or candy pieces in the center of each cookie if desired for "buttons".
4 Transfer to ungreased baking sheets. Bake until crisp but not darkened, 8 to 10 minutes. Remove from oven. Let sit a few minutes and then use a metal spatula to transfer cookies to a wire rack to cool completely. Decorate as desired.
Makes 16 5-inch long cookies.
Royal Icing
The traditional way to make Royal Icing is to beat egg whites and lemon juice together, adding the powdered sugar until the mixture holds stiff peaks. With modern concerns about salmonella from raw eggs, you can either use powdered egg whites or heat the egg whites first to kill any bacteria. With the heating method, mix the egg white and lemon juice with a third of the sugar, heat in a microwave until the mixture's temperature is 160°F. Then remove from microwave, and beat in the remaining sugar until stiff peaks form. Using the powdered egg whites method, combine 1 Tbsp egg white powder with 2 Tbsp water. Proceed as you would otherwise. (Raw egg white alternatives from the 2006 Joy of Cooking)
If the icing is too runny, add more powdered sugar until you get the desired consistency. Fill a piping bag with the icing to pipe out into different shapes. (Or use a plastic sandwich bag, with the tip of one corner of the bag cut off.) Keep the icing covered while you work with it or it will dry out.

Lõppu veel Isetegijast Evemari retsept.

Evemari piparkoogid

1,2kg suhkrut
300g keevat vett
2 pk Santa Maria piparkoogimaitseainet
800g võid või margariini (mina panen poole kogusest väiksema rasvasisaldusega margariini)
3 muna
2kg kõrgema sordi nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
veidi soola

1. 1/3 suhkrust kuumutan kuiva poti põhjas pidevalt segades sinise suitsu tekkimiseni.

Suitsu võib lasta julgelt tekkida, sest sellest sõltub, kui pruunid piparkoogid tulevad. Mina kasutan siirupi keetmiseks 5 liitrist potti, sest suhkru kuumutamisel tuleb olla ettevaatlik, et see üle ääre ei tule.

2. Kui suhkur on piisavalt pruun, hakkan ettevaatlikult väikeste osade kaupa lisama kuuma vett.

NB! Vett ei tohi lisada korraga, sest siis tuleb kuum suhkur üle poti ääre ja võib põletada!

3. Kui siirup on valmis, lisan ülejäänud suhkru, või ja piparkoogimaitseaine. Kes tahab mahedamaid piparkooke, siis võib vähem maitseaideid lisada; kahe paki maitseaineseguga saab sellised mõnusad krihvkad piparkoogid.

4. Panen siirupi jahtuma.

5. Vahustan kolm muna ja segan need jahtunud siirupisse.

6. Lisan korraga kogu jahukoguse ning segan sinna hulka küpsetuspulbri ja soola.

Mina segan alguses taigent puulusikaga, pärast käega kuini taigen on ühtlane ja ilusasti läikiv. Taigen on valmis kohe küpsetamiseks, aga võib vabalt ka nädalajagu küpsetamist oodata. Sellest taignast saab küpsetada nii pehmeid pakse kui ka mõnusalt õhukesi krõbedaid piparkooke. Küpsetada 180`juures.

Kes enne ei ole piparkoogitaigent teinud, siis ei maksa karta, et see on keeruline. Tasub kindlasti proovida- piparkoogid saavad maitsvad ja ei ole vaja karta, et äkki hakkab taigen rullimisel aluse külge või piparkoogid ei saa sellised nagu soovitud.

Mõnusat küpsetamist ja piparkookide krõbistamist!



No comments:

Post a Comment