Monday, 7 December 2015

Jõuluks tagasi :)

Niiiiiii, pea 3 aastat mitte ühegi sissekandeta, aga need on ka väga kiired 3 aastat olnud. Kõige toredam oli see, kuidas ma enam ei mäletanud oma salasõna, et siia üleüldse sisse pääseda ja kui sul on veel 2 Googli kontot ja sa ei jaga matsu, et selle konto pealt, kuhu sul blogi tehtud pole sa  blogisse sisse ei pääse siis jah.... loll saab kirikus ka peksa :) Terve õhtu nikerdamist, et elementaarsetest asjadest aru saada. Aga nüüd asja juurde ehk kuidas küpsetada head seapraadi. Delfi Naistekas pikk artikkel selle kohta, juures kiri, et Rakvere Lihakombinaadi esindaja soovitused arhiivist välja otsitud. Mina jagan. :) 

Nõuanded liha küpsetamiseks ahjus:

·         Enne kuumtöötlemist lase lihal seista umbes tund aega toasoojas, et ahju pannes ei toimuks suurt temperatuurimuutust ja praad hästi pruunistuks
·         Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, tee eelnevalt sellessesisselõiked (nt ruudud). Nii lihtsustad hilisemat lahtilõikamist, samuti saab roog ilusama välimuse
·         Veiseliha sisaldab vähe rasva. Selleks, et veiselihast ahjupraadmahlasem tuleks, tuleb seda bardeerida. Bardeerimiseks keera lihatükk peki sisse või määri paksult võiga
·         Pruunista ahjupraadi kõigepealt 250°C juures 10 minutit või kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel alandada temperatuur 120°C-ni. Lisa pannile puljongit ja küpseta liha lõplikult valmis. Ahjusoleku ajal vala liha mitu korda üle praeleeme, rõõsa kooe või spetsiaalselt selleks otstarbeks valmistatud kastmega
·         Liha valmimisaeg sõltub ahjuprae suurusest, kuid üldjuhul arvestatakse 1 kg liha kohta 1 tund küpsetamist. Osadel poes müüdavatel maitsestatud praadidel on sisse lükatud nn praevalvur. Kui liha sisetemperatuur on piisav, hüppab pulk pesast lahti ja annab märku, et roog on valmis
·         Liha on küps, kui terava noa või vardaga torgates ei tule punakat vedelikku. Eralduv vedelik peab olema läbipaistev ja selge. Soovitatav on kasutada lihatermomeetrit või nn praevalvurit, kuna igasuguste sisselõigete tegemine paneb lihamahlad kiiremini jooksma.
·         Enne lahtilõikamist lase valmis prael 5-15 minutit seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Nii ei valgu vaagnale liigselt vedelikku.
·         Kui ahjupraad on võrgus, lõika kõigepealt lahti ahjuprae otstes olevad kinnitused ja seejärel pikisuunas. Seejärel eemalda ettevaatlikult kogu võrk. Otsad võib ka varem lahti lõigata, et võrk küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ja liiga pingul ei oleks
·         Valmis küpsetatud liha lõika lahti ristikiudu. See lühendab lihaskiude, tehes portsjontükid õrnemaks ja pehmemaks. Kasuta kindlasti teravat nuga.
·         Kui küpsetad liha lehttaignas, siis tuleb see eelnevalt pruunistada ja jahutada. Eriti sobilik on selleks roaks sea välisfilee.
·          
Nõuandeid liha küpsetamiseks küpsetuskotis:

·         Küpsetuskoti kasutamine prae valmistamisel muudab liha pehmeks ja mahlaseks. Kotti võib kasutada kõikides ahjudes ning prae võib asetada nii külma kui kuuma ahju.
·         Aseta maitsestatud liha koos puhastatud köögiviljadega küpsetuskotti ning lõika koti ülaosasse ava, et liigne niiskus välja pääseks
·         Seejärel aseta liha ajupannile ning küpseta 175-225°C juures, kuni prae sisetemperatuur on veiseliha puhul 60-65°C, sealihal vähemalt 72°C
·         Kui liha on küps, valmista kotti kogunenud leemest valmistada maitsev kaste
·         Koti asemel võib kasutada ka fooliumi, kuid see tuleb enne küpsetamise lõppu avada, et liha saaks pruunistuda
·          
Nõuandeid liha küpsetamiseks praepannil

Aseta maitsestatud liha praepannile, kalla üle kuuma toiduõli või rasvaga ning pane praeahju 220°C juurde
Aeg-ajalt kalla juurde vedelikku ja kasta praadi puljongiga

Nõuandeid liha küpsetamiseks ahjuplaadil

Aseta liha ahjuplaadile või -vormi, kuhu küpsetamise ajal saab valguda ka a praeleem. Pane liha ahju alumisele siinile
Kasta küpsetamise ajal liha pidevalt praeleemega
Tekkinud praeleent saad kasutada kastme valmistamiseks
Nõuandeid liha küpsetamiseks savipotis

Savipotis küpsetamine on praktiline ja säästlik viis, mis muudab isegi vintske liha mahlaseks ja maitsvaks.
Enne esmast tarvitamist leota glasuurimata savipotti külmas vees 8-10 tundi. Edaspidi varu leotamisajaks 15 minutit, kuni poorid saavad vett täis.
Soovi korral aseta koos lihaga potti ka köögiviljad
Aseta kaanega kaetud savipott külma ahju alumisele siinile
Savipotis säilib toit mahlane ka siis, kui see ületab oma küpsemisaja, kuna kuumutamisel tekib potis aur, mistõttu säilivad toitained ja aroom
Savipotis küpseb liha omas mahlas ja muutub pehmeks
Sõltuvalt lisatava vedeliku kogusest võib savipotis ka moorida ja keeta
Savipotis on toitu kerge valmistada, kuna seda ei pea kogu aeg valvama
Kui on vaja lisada vedelikku, kasuta selleks sooja vett
Liha pruunistamiseks võta viimaseks veerandtunniks kaas pealt ära
Nõuandeid liha küpsetamiseks malmpajas

Kõigepealt tõsta pada pliidile ja kuumuta selles õli
Seejärel pane liha patta ja pruunista korralikult iga külje pealt. Soovi korral võid patta lisada ka puhastatud köögiviljad, ürdid ja vürtsid (sibul, porgand, käharpetersell, loorber jne).
Küpsemise ajal kasta liha aeg-ajalt praeleemega
Küpseta/hauta malmpajas liha madalal kuumusel kaane all, kuni liha on küps
Kuldne jõulupraad mee-mandliglasuuriga

·         1,2kg Rakvere seavälisfilee
·         150ml mesi
·         100ml pruun suhkur
·         20ml Põltsamaa Kuldne
·         2 spl sojakaste
·         1 spl Inglise sinep
·         1spl Worcestershire sauce
·         30 g mandlilaastud
·         Sool, pipar

Soola ja pipraga maitsestatud seavälisfilee aseta fooliumisse pakitult eelkuumutatud ahju.Küpseta 10 min 250* C juures ja edasi 180* C juures.Sega kokku mesi, pruun suhkur jm komponendid ja keeda neist kokku meeglasuur.Ca 30 min enne valmimise lõppu võtta liha ahjust välja ja pintseldada aeg-ajalt meeglasuuriga (kokku vähemalt 3 korda) . Viimasele glasuurikihile lisa mandlilaastud ja pruunista 220* C juures.Ahjukuum praad mässi fooliumisse ja lase enne lahtilõikamist tõmmata.
Mustade ploomide ja piparkoogimaitseliste õuntega pikitud seakaelakarbonaad

·         1,5kg Rakvere seakaelakarbonaad
·         3 tk Talvenauding õunad
·         1 tl pruun suhkur
·         100g must ploom
·         50g alkoholiga glöggi
·         5g piparkoogimaitseaine
·         Sool , pipart


Koori ja tükelda õunad sektoriteks, sega pruuni suhkru ja piprakoogimaitseainega. Maitsesta mustad ploomid glögiga.Lõika pika ja terava noaga piki seakaelakarbonaadi lihaskiudu 2-3 kanalit, mis täida tihedalt ettevalmistatud õunte ja ploomidega. Liha pealmine pind maitsesta soola, pipra ja piparkoogimaitseainega. Vajadusel (ühtlase kuju andmiseks) vormi praad nööriga. Lase lihal maitsestuda ca 4 tundi.Aseta praad küpsetuskotti ja küpseta eelsoojendatud ahjus ca 180* C juures valmis. Küpsetamisaeg ca 90 min 1 kg liha kohta. Ahjukuum praad mässi fooliumisse ja lase enne lahtilõikamist tõmmata.Kotti kogunenud leemest valmista maitsev kaste.

1 comment:

  1. Vaikid, vaikid ... ja siis kohe niisugune postitus, et lugejal suu vett täis ja mõte juba lahkab köögiriiuleid - kas on seda ja toda ja no kolmandat ka veel .. ahhaa, vähemasti liha on olemas, hea seegi! Ja siis tegutsema! Aitäh hea vihje eest, Eve! Mõnusat liharooga Sullegi!

    ReplyDelete