Thursday 28 October 2010

Kahekordne lapse müts

Jälle Isetegijast sokisahtli õpetus.

Kudumiseks kasutasin vardaid nr 2. Kudusin valmis kaks eraldi mütsi, millest veidi suuremast (pruunist) sai välimine kiht. Kudumist alustasin kõrvaklappidest 6 silmaga vardal. Päälmisel kihil asusin kohe palmikuid keerutama. Igal teisel real kasvatasin klapi mõlemal serval 1 s. Klapi valmides oli vardal 32 s. Siis lisasin kuklaosa 16 s. Kudusin edasi-tagasi umbes 10 rida klapi näopoolsel serval endistviisi silmi lisades. Lõpuks lisasin esiosa silmad ja jätkasin kudumist ringselt, vardal 30 silma (kokku 120). Kahandus pealael 5-siiluline, kusjuures palmikuosa silmad jätsin kahandamata ja silmasin keskel kokku.
Voodrilõng (valge) oli mul õige pisut peenem, sestap tegin sisemise kihi sama silmade arvuga ja nõnda sai vooder iseenesest pisut väiksem, et ilusasti mütsi sisse mahtuda.
Kaks mütsikihti heegeldasin välisservapidi omavahel kokku, kihtide vahele asetasin õigele kohale pehmest plastmapist lõigatud nokatugevduse ja õmblesin kihid ka teiselt poolt nokka omavahel kokku. Nööp paika ja paelad külge - ongi valmis!


Kootud sukavarrastel nr 2,5. Materjaliks Bergere de France LIMA (80% kammvilla, 20% alpakat)
Esmalt kudusin lihtsad potikesed. (Pibo vist on sellise lihtsa mütsi nimetus?) Minul oli valget kududes vardal 23 silma, sinisel 24 s. Kahandus pealael on 6-siiluline, kokkuvõtmised iga siilu alguses ja lõpus, vahele 2 vaherida. Mütsi servast korjasin silmad üles - valgel 70, sinisel 76 ning kudusin kukla (12 rida) ja klapid (nii pikad kui meeldib). Noka jaoks korjasin valget vardale 22, sinist 20 silma. Valget nokka kudusin 2 rida rohkem kui sinist. Kaks mütsi pistsin üksteise sisse pahemad pooled vastamisi ning sidusin kinni pealaele jäetud lõpetamise lõngajupid. Siis heegeldasin mütsikihid valge lõngaga servast omavahel kokku. Kuna nokake muidu püsti ei püsi, tuleb see paari pistega kinnitada. Muidugi võib teha mütsi ka sootuks nokata. Mina tahtsin tegelikult teha õigete klappide peale ka väikesed päälmised kõrvaklapid (noh, sihukesed totud tillukesed, mis peaksid lendurimütsi mulje jätma), aga kahjuks sai lõng otsa. Nöörideks õnneks ikka jagus.

No comments:

Post a Comment