Tuesday 8 November 2011

Kabatšokk

HEA NÕU: Hõrgud road kabatšokist seente, hakkliha, pasta ja rabarbriga

Kergesti seeduva kabatšoki dieetiline väärtus on samasugune nagu kõrvitsal, ent teda süüakse poolvalminult ehk siis, kui 7–10-päevane vili kaalub 200–700 g.

Seentega täidetud kabatšokk

2 väiksemat kabatšokki
3 dl kupatatud seeni
2 sl õli
1–2 küüslauguküünt
2 dl koort
1 sl sinepit
2 dl riivitud juustu

Kaste
kabatšoki noored seemned
20 basiilikulehte
½ dl õli
soola
musta pipart

Poolitage kabatšokid, kraapige sisu koos seemnetega välja ja kuumutage viljapoolikuid väheses vees umbes 10 minutit. Kurnatud ning tahedaks nõrutatud kabatšokid laduge ahjuvormi. Värsked või kupatatud seened hakkige peeneks ja kuumutage õlis, millele lisage peenestatud küüslauk ning koor. Segage aeg-ajalt, et liigne vedelik paremini välja auraks, siis lisage juust ja maitsestage. Tõstke seened kabatšoki täiteks ning küpsetage umbes 225° juures 15–20 minutit.

Kabatšoki sisu koos seemnetega lõigake väiksemateks tükkideks, basiilik peenestage ning hõõruge nuimikseriga, lisage õli, maitseained ja mikserdage veel. Kastet tõstke küpsetatud kabatšokkidele ja lisandiks pakutavatele tomatitele.

Küpsetatud kabatšokk kanaga

2 noort kabatšokki
200–300 g keedetud kana
2 küüslauguküünt
2 sl majoneesi
soola
pipart
2 sl hakitud petersellilehti
õli
2 tl mett

Lõigake kabatšokid pooleks, eemaldage seemnetega sisu ja hõõruge kergelt soolaga. Määrige kabatšokipooled seest meega, piserdage peale õli ning küpsetage vähese kuumusega ahjus kuni 30 minutit.

Hakkige kanaliha. Maitsestage majonees pressitud küüslaugu ja peterselliga ning segage siis lihaga. Täitke sellega küpsetatud kabatšokipooled. Küpsetage veel ahjus, kuni roog on pealt kuldpruun.

Kabatšoki-pastaroog

3 noort kabatšokki
1 sibul
1–2 sl rasvainet
1 puljongikuubik
3–4 dl kohvikoort
soola
pipart
1–2 tl kuivatatud või 2 sl värsket hakitud basiilikut
keedetud spagette või muud pastat
riivitud Parma juustu

Peenestage sibul ja kuumutage rasvaines suurel pannil, näiteks vokkpannil, lisage õhukesed kabatšokiviilud ja küpsetage segades, kuni kõik on pehme. Purustage puljongikuubik ning puistake viiludele, lisage koor ja kuumutage keemiseni. Maitsestage ning lisage hakitud basiilik. Valage kabatšokiviilud keedetud spagettidele, puistake üle riivjuustuga.

Hakklihaga täidetud kabatšokk

2 väiksemat kabatšokki
2 sl rasvainet
1 väike sibul
1 tomat
1 sl jahu
½ kl puljongit
soola
2 sl hapukoort
hakitud maitserohelist

Täidis
250g lambahakkliha
1 sl rasva
1 sibul
¼ kl puljongit
soola
pipart
rosmariini
1 keedetud muna

Hakkige sibul peeneks ja kuumutage, kuni see on kuldkollane. Lisage hakkliha, maitsestage ja kuumutage segades. Lisage puljong ja hakitud muna.

Lõigake kabatšokil varrepoolne ots ära, õõnestage pikavarrelise lusikaga seemned välja, tõstke hakkliha sisse ning praadige rasvas. Lisage peeneks lõigatud sibul ja tomativiilud, praadige läbi, kallake juurde kuum puljong ning hautage kabatšokid pehmeks. Maitsestage soolaga ja lisage jahu, kuumutage keemiseni. Lõpuks lisage hapukoor ning hakitud maitseroheline.

Üleküpsetatud kabatšokk

500 g kabatšokki
2 sl rasva või õli
1 sibul
½ kl puljongit
soola
2 sl tomatikastet
1 keedetud muna
50–100 g pekki
2 sl riivitud juustu

Lõigake kabatšokk kuubikuteks ja sibul ratasteks, praadige rasvaines. Lisage kuum puljong, hautage poolpehmeks. Siis segage juurde tomatikaste ja pange roog vormi. Pekk lõigake väikesteks kuubikuteks, praadige ning tõstke kabatšokikuubikutele. Peale puistake hakitud muna ja riivjuustu segu. Küpsetage ahjus kuni 15 minutit.

Vormiroog suitsulihaga

1 keskmine kabatšokk
4 sibulat
8 tomatit
1 kl riisi
300–400 g suitsuliha (võib olla rasvane)
musta jahvatatud pipart
soola
3 kl vett

Koorige kabatšokk ja lõigake paksemateks ratasteks. Laduge ahjupotti esmalt kiht kabatšokki, siis kiht sibularattaid ja sellele tomatilõike, maitsestage soola-pipraga, lisage riis. Suitsuliha lõigake kuubikuteks ning praadige läbi, nii et rasv eralduks. Kallake see riisile. Seejärel laduge uus kabatšoki-, sibula- ja tomatikiht. Kõige peale pange veel kiht kabatšokki.

Valage peale kuum vesi, maitsestage, hautage kaane all praeahjus kuni 45 min.

Kabatšokišnitsel

2–3 ühesuurust kabatšokki
200 g kitse- või toorjuustu
3–5 muna
musti kivideta oliive
riivsaia
soola
oliiviõli

Koorige kabatšokid, lõigake pikisuunas viiludeks, paneerige jahuga ja praadige kergelt. Juust segage lahtiklopitud munaga, mis määrige pooltele praetud viiludele. Lisage oliivilõike ning katke viilud ülejäänud kabatšokiviiludega. Vahustage munad, millesse kastke ettevalmistatud šnitslid. Paneerige riivsaias, kastke veel kord munavahusse. Praadige kiirelt suures kuumuses.

Šnitslile võite vahele panna ka lihtsalt õhukese juustuviilu.

Kabatšokid pähklikastmes

1 kg noori seemneta kabatšokke
õli
jahu
soola
1 kl kreeka pähkli tuumi
1 käär kuivatatud leotatud saia
3–4 küüslauguküünt
2 sl veiniäädikat
2 sl õli
tšillit

Koorige ja lõigake kabatšokk viiludeks, paneerige jahus ning praadige helepruuniks, alles siis maitsestage soolaga. Praetud viilud tõstke püramiidjalt suurele vaagnale.

Suruge leotatud sai kuivaks, segage puruks tambitud pähklituumadega, lisage pressitud küüslauk ja hõõruge kõik korralikult läbi. Siis lisage pisut kuuma vett, veiniäädikas, õli. Praepannile jäänud õlile lisage veidi tšillit ja keeva vett, kallake see pähklisegule. Valmis kaste valage kabatšokkidele.

Omlett kabatšokiga

100 g puhastatud kabatšokki
1 lõik sinki
2 sl riivitud juustu
1 küüslauguküüs
3 muna
3 sl vett või piima
20 g võid
soola
musta jahvatatud pipart

Lõigake sink ribadeks. Koorige kabatšokk ja eemaldage seemned, kui vaja. Siis lõigake see samuti ribadeks ning praadige või sees pannil. Hakitud küüslauguküüs ja sool või küüslaugusool segage pannil olevasse natuke enne muna lisamist. (Ärge soolaga liialdage, muidu rikute omleti ära!) Munad kloppige piima või veega lahti, lisage juust ning veidi pipart. Valage see tulisele segule pannil. Kui soovite, et roog oleks ühtlaselt kaetud, ärge hakake seda pannilabidaga segama, vaid kallutage panni siia-sinna. Allapoole kallutatud omletiserva alla pange pannilabidas, nii valgub veel hüübimata osa panni põhjale. Laske munal nõrgas kuumuses hüübida.

Kabatšoki hautis

700–800 g kabatšokki
200 g sibulat
1 küüslauguküüs
1 roheline piprakaun
1 kl kooritud purustatud tomatit
4 sl oliiviõli
1½ tl soola
½ tl musta pipart
½ tl punet

Kabatšokk ja sibul koorige, lõigake peeneks. Valage tulisele pannile õli ning kuumutage selles sibulat koos pressitud küüslauguga umbes 5 minutit. Siis lisage peenestatud kabatšokk ja hakitud roheline pipar, segage aeg-ajalt ühtlaselt läbi, hautage eralduvas vedelikus kuni 10 minutit. Purustatud tomatite hulka segage värskelt jahvatatud pipar, sool ja pune ning valage see hautisele. Keetke nõrgas kuumuses veel 20 minutit aeg-ajalt segades.

Kabatšoki hautis rabarbriga

½ kg rabarbrit
½ kg noori kabatšokke
1 kl hakitud sibulat
3–4 sl oliiviõli
1 sl veiniäädikat
suhkrut või mett
soola
riivitud sidrunikoort

Noored rabarbrivarred ja kabatšokid koorige, tükeldage umbes 1 cm suurusteks tükkideks ning pange vähese õliga ahjupotti hauduma. Lisage äädikas, segage aeg-ajalt. Sibulad kuumutage pannil õlis kuldpruuniks, siis segage roa sisse, maitsestage. Kuumutage segades veel 5 minutit. Soe hautis sobib hästi lihatoitude juurde.

No comments:

Post a Comment