Tuesday 8 November 2011

Lühendatud ridadega sokid

Karin Güldere õpetus Maalehest.

Kuidas kududa lühendatud ridadega sokke
On just õige aeg kududa ühed soojad sokid. Õpetuse järgi kootud sokid mahuvad jalga 6aastasele lapsele.

- Lõng: sinisekirju akrüüllõng Bravo Color

- Tokis 50 g = u 150 m

- Sukavardad ja heegelnõel nr 3

Looge üles 48 silmust või alustage sokki järgmiselt: kerige lõng 4 ringi ümber nimetissõrme ja heegeldage kinnissilmustega lõngakeerdudest ring tihedalt üle.

Heegeldage 10+48 kettsilmust ning ühendage aassilmuse abil ringiks. Kuduge heegeldatud kettsilmustega ringist välja silmused soki kudumiseks nii, et igale vardale jääb 12 silmust. Kuduge 2x2 soonikut (2 silmust parempidi ja 2 silmust pahempidi) 30 ringi. Kuduge 3 ringi parempidi.

Kanna jaoks arvestage kahel kudumisvardal olevad silmused.

Esimese soki jaoks esimesel ja teisel vardal olevad silmused, teisel sokil kolmandal ja neljandal vardal olevad silmused.

Arvestage nii, et heegeldamisega jäetud ringikesega saba jääb mõlemal sokil sääre välimisele küljele. Sabasid on hea kasutada sokkide riputamisel.

Kanna kudumine lühendatud ridadega

Algselt on teil 1. ja 2. vardal kokku 12+12 silmust.

1. Kuduge 1. ja 2. varda silmused läbi nii, et teise varda viimase silmuse jätate kudumata. Numbriliselt võiks selle tinglikult kirjutada nõnda: (12+11)–1. Pöörake töö ringi.

2. Kuduge 2. ja 1. varda silmused läbi nii, et esimese varda lõpust jätate kudumata 1 silmuse. Selgitus: Esimene silmus (2.) vardal on kudumata jäetud silmus, teise silmuse tõstate vardale kudumata (nagu ikka uut rida alustatakse kudumata silmusega edasi-tagasi kudumisel), kolmanda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi.

1. varda koote lõpuni, kuid viimase silmuse jätate kudumata. Numbriliselt: –1(11+11)–1. Pöörake töö ringi.

3. Kuduge 1. ja 2. varda silmused läbi nii, et teise varda lõpust jätate kudumata 2 silmust. Selgitus: Esimene silmus (1.) vardal on kudumata jäetud silmus, teise silmuse tõstate vardale kudumata (nagu ikka uut rida alustatakse kudumata silmusega edasi-tagasi kudumisel), kolmanda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 2. varda koote lõpuni, kuid viimased 2 silmust jätate kudumata: –1(11+10)–2. Pöörake töö ringi.

4. Kuduge 2. ja 1. varda silmused läbi nii, et esimese varda lõpust jätate kudumata 2 silmust. Selgitus: Esimesed 2 silmust (2.) vardal on kudumata jäetud silmused, kolmanda silmuse tõstate vardale kudumata, neljanda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 1. varda koote lõpuni, kuid viimased 2 silmust jätate kudumata: –2(10+10)–2. Pöörake töö ringi.

5. Kuduge 1. ja 2. varda silmused läbi nii, et ka teise varda lõpust jätate kudumata 3 silmust. Selgitus: Esimesed 2 silmust (1.) vardal on kudumata jäetud silmused, kolmanda silmuse tõstate vardale kudumata, neljanda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 2. varda koote lõpuni, kuid viimased 3 silmust jätate kudumata: –2(10+9)–3. Pöörake töö ringi.

6. Kuduge 2. ja 1. varda silmused läbi nii, et ka esimese varda lõpust jätate kudumata 3 silmust. Selgitus: Esimesed 3 silmust (2.) vardal on kudumata jäetud silmused, neljanda silmuse tõstate vardale kudumata, viienda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 1. varda koote lõpuni, kuid viimased 3 silmust jätate kudumata: –3(9+9)–3. Pöörake töö ringi.

7. Kuduge 1. ja 2. varda silmused läbi nii, et teise varda lõpust jätate kudumata 4 silmust. Selgitus: Esimesed 3 silmust (1.) vardal on kudumata jäetud silmused, neljanda silmuse tõstate vardale kudumata, viienda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 2. varda koote lõpuni, kuid viimased 4 silmust jätate kudumata: –3(9+8)–4. Pöörake töö ringi.

8. Kuduge 2. ja 1. varda silmused läbi nii, et ka esimese varda lõpust jätate kudumata 4 silmust. Selgitus: Esimesed 4 silmust (2.) vardal on kudumata jäetud silmused, viienda silmuse tõstate vardale kudumata, kuuenda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 1. varda koote lõpuni, kuid viimased 4 silmust jätate kudumata: –4(8+8)–4. Pöörake töö ringi.

9. Kuduge 1. ja 2. varda silmused läbi nii, et teise varda lõpust jätate kudumata 5 silmust. Esimesed 4 silmust (1.) vardal on kudumata jäetud silmused, viienda silmuse tõstate vardale kudumata, kuuenda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 2. varda koote lõpuni, kuid viimased 5 silmust jätate kudumata: –4(8+7)–5. Pöörake töö ringi.

10. Kuduge 2. ja 1. varda silmused läbi nii, et ka esimese varda lõpust jätate kudumata 5 silmust. Esimesed 5 silmust (2.) vardal on kudumata jäetud silmused, kuuenda silmuse tõstate vardale kudumata, seitsmenda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 1. varda koote lõpuni, kuid viimased
5 silmust jätate kudumata: –5(7+7)–5. Pöörake töö ringi.

11. Kuduge 1. ja 2. varda silmused läbi nii, et teise varda lõpust jätate kudumata 6 silmust. Esimesed 5 silmust (2) vardal on kudumata jäetud silmused, kuuenda silmuse tõstate vardale kudumata, seitsmenda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 1. varda koote lõpuni, kuid viimased 6 silmust jätate kudumata: –5(7+6)–6. Pöörake töö ringi.

12. Kuduge 2. ja 1. varda silmused läbi nii, et ka esimese varda lõpust jätate kudumata 6 silmust. Esimesed 6 silmust (1.) vardal on kudumata jäetud silmus, seitsmenda silmuse tõstate vardale kudumata (nagu ikka uut rida alustatakse kudumata silmusega edasi-tagasi kudumisel), kaheksanda silmuse ja kuni varda lõpuni koote läbi. 2. varda koote lõpuni, kuid viimased
6 silmust jätate kudumata: –6(6+6)–6. Pöörake töö ringi.

Ridade pikendamine

Ridade pikendamine toimub järk-järgult nii, et iga rea lõpus kootakse 1 silmus juurde.

Parempidisel real toimub 1 silmuse juurdekudumine järgmiselt. Rea lõpus kootakse eelmise rea aktiivne silmus (ehk läbikootud silmus) ja eelmise rea passiivne silmus (ehk kudumata jäetud silmus) parempidi ületõstega kokku. Ja silmuste vahelt kootakse välja uus silmus parempidi, et silmuste arv reas oleks endine.

Pahempidisel real toimub 1 silmuse juurdekudumine järgmiselt. Rea lõpus kootakse eelmise rea aktiivne silmus ja eelmise rea passiivne silmus pahempidi kokku. Ja silmuste vahelt kootakse välja uus silmus pahempidi, et silmuste arv reas oleks endine.
Nii toimite igal real ridu pikendades seni, kuni olete taas kõik 12 silmust vardal läbi­ kudunud.
Edasi jätkate taas soki ringset kudumist parempidi.

Kuduge 37 ringi parempidi (või vastavalt vajadusele rohkem või vähem).

Kokkuvõtmine soki otsas

Iga varda lõpus kuduge 2 parempidist silmust igal ringil (parempidi) kokku. Toimige nii, kuni igale vardale on jäänud 1 silmus. Kuduge viimasedki silmused kokku või tõmmake lõng silmustest läbi. Peitke lõnga ots.

Viimistlemine

Kui olete kudunud sokid akrüüllõngast, siis viimistlemiseks tehke sokid märjaks ja jätke vajutuse alla kuivama. Aurutada ei tohi! Pidage meeles, et akrüüllõng kardab triikrauda!

Villasest lõngast kootud sokke võib viimistlemiseks aurutada või toimida nii, nagu akrüüllõnga puhul. Villasel lõngal on omapärane võime ise puhastuda, s.t iga kord pärast sokkide kandmist pole vaja villaseid sokke tingimata pesta. Piisab, kui riputate sokid õue tuulduma.

No comments:

Post a Comment