Tuesday 8 November 2011

Kanaroad

Kanast mitu rooga

Kuigi vanema kana keetmine võtab rohkem aega kui broileri keetmine, sobib talvine aeg selleks hästi.

Kana pange keema külma veega, et liha ekstraktiiv-ained puljongit rikastaks. Keetke tasasel tulel ja väga aeglaselt, sest ägedal keetmisel kaotab kana rasv palju oma maitsest. Puljongi maitsestamise kohta on levinud eri arvamusi: tohtivat kasutada ainult soola ja porgandit, et lihast tekkiv õrn lõhn ja maitse kaduma ei läheks. Teised soovitavad rikkalikku maitsestamist, lisades loorberit, küüslauku, aed-harakputke, majoraani, köömneid, sidrunit, kaneeli, muskaati, safranit, nelki jm. Igal juhul soovitatakse kanaroogade maitsestamisel eelistada porrut, mitte sibulat.

Keedetud kana

- 1 kana (umbes 1,5kg)

- 2–2 ½ l vett

- 2 tl soola

- 8 tera musta pipart

- 1 sl rohelist pipart

- 2 loorberilehte

- 1 porgand

- 1 sibul

- 1 tükike sellerit

- 1 tükike kibepipart (tšillit)

Võtke kana sügavkülmast ja laske külmikus kausi sees üles sulada. Peske kana jooksva vee all ja pange potti keema. Vett võtke nii palju, et see lindu vaevalt kataks. Laske keema tõusta ja riisuge vaht pealt. Seejärel lisage maitseained.

Sibulat ärge koorige, eemaldage ainult veidi mullane kand ja pealmine määrdunud kiht ning tehke sibulasse pikuti mõned sisselõiked. Pange see koos hästi pestud, aga koorimata ja kolmeks lõigatud porgandiga keema. Laske tasasel tulel kaane all keeda kuni kolm tundi. Broileri puhul võib see aeg ka lühem olla, peamine, et liha luude küljest hästi lahti tuleb.

Tõstke kana ettevaatlikult vahukulbiga suuremale taldrikule jahtuma ja kurnake keeduleem. Leemele kogunenud rasva võite kõrvale panna. Seda saab kasutada õli asemel, kui valmistate pirukatäidist.

Talvine kanasupp

- 2 naerist või ½ kaalikat

- 2 tl õli

- 2 tl paprikapulbrit

- 1–2 tl peenestatud karrilehti

- 500 g külmutatud aedvilju

- 1 l kanapuljongit

- 4 dl keedetud riisi

- 2–4 dl keedetud kana tükikesi

- 100 g sulatatud juustu

- soola

- pipart

Peske ja koorige naerid või kaalikas, tükeldage kuubikuteks ja kuumutage õliga keedunõu põhjas. Lisage maitseained ja jätkake segades kuumutamist koos juurde pandud külmutatud aedviljaga. Seejärel lisage kanapuljong, keedetud riis ja kanatükid, laske keema tõusta ning poetage juustutükikesed supisse. Valmis suppi maitsestage veel soola ja pipraga.

Kui soovite kasutada kartulit, aga mitte riisi, pange toored kartulikuubikud koos naerikuubikutega õlisse kuumenema.

Oasupp kanaga

- 2 dl kuivatatud ube

- 2 l kanapuljongit

- 2 porgandit

- 1 pastinaak

- 1–2 sibulat

- tükike sellerit

- 2 tl paprikapulbrit

- 2 tl õli

- 200 g kooritud tomateid (konserv)

- 2 sl tomatipüreed

- 200 g külmutatud maisi või konservmaisi

- 2 dl kanatükikesi

- soola

- hakitud peterselli

Pange aedoad eelmisel õhtul likku, kui kavatsete neist suppi keeta. Esialgu pange oad või ubade segu ilma soolata puhta veega keema. Laske neil tasasel tulel haududa. Puhastage ja koorige porgand, pastinaak, sibul ja seller, pange need vähese õliga teise keedunõusse. Kuumutage neid segades mõni minut, siis maitsestage paprikaga ja kuumutage veel veidi.

Seejärel lisage purustatud tomatid ja tomatipüree ning valage puljong peale. Laske keema tõusta ja hoidke tasasel tulel umbes 20 minutit, siis lisage oad ja keetke veel 10 minutit. Lõpuks puistake juurde mais, oad ja lihatükikesed ja kuumutage kuni keemiseni. Valmis supile puistake ohtralt värsket või kuivatatud rohelist peterselli.

Otstarbekas on korraga suurem kogus ube leotada ja keeta ning ülejääv osa sügavkülmas säilitada, siis on teinekord neid kohe käepärast võtta.

Kanasupp hapukurgiga

- 2–3 dl kanalihatükke

- 2 porgandit

- 2 sibulat

- 2–3 rohelist paprikat

- 1 keskmine hapukurk

- 1–2 sl õli

- hakitud petersellilehti

- 2 sl rõõska koort

- 2 toorest munakollast

Puhastage ning koorige porgandid ja sibulad. Sibulad ja paprikad tükeldage (paprika võib olla konserveeritud), porgandid riivige jämedalt. Kuumutage need keedunõu põhjas, viimaks segage juurde peeneks tükeldatud hapukurk. Valage juurde kuum kanapuljong, lihatükikesed ja hakitud petersell. Laske korraks keema tõusta. Enne laualeandmist kloppige juurde koor ja munakollane.

Ebaharilik kanafrikassee

- 2 dl kanapuljongit

- 150–160 ml kookospiima

- 1–2 tl karripastat

- 2 sl nisujahu

- 4 dl keedetud kana tükikesi

Valage kanapuljong ja osa kookospiima keedunõusse, segage karri, nisujahu ja ülejäänud kookospiimaga ning valage segades puljongisse. Kuumutage segades, kuni tõuseb keema, hoidke tasasel tulel umbes 5 minutit. Valmis kastmesse segage kanaliha ja laske lihal soojeneda. Frikassee juurde andke keedetud riisi ja mõnda rohelist või muud toorsalatit.

Praetud kanapalad

- Keedetud kana rinna- ja kintsutükke

- 200 g riivjuustu

- 2–3 muna

- jahu

- praadimiseks või ja õli segu

Asetage juust ja jahu eraldi taldrikutele, muna kloppige karri või paprikapulbriga. Kastke kanapalad esmalt jahusse, siis klopitud munasse, lõpuks juustusse. Mida rohkem juustu pala külge jääb, seda maitsvam see tuleb. Praadige palad kuumal pannil tulises rasvaines, ainult üks kord ringi pöörates, kuldkollaseks. Olge tähelepanelik ja ärge liigselt praadige – pruunistunud juust maitseb mõru ja rikub kogu toidu. Kastmeks sobib hästi mädarõika-majoneesisegu.

Pirukas kanatäidisega

Tainas:

- 4 dl nisujahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

- 200 g margariini

- 3 sl vett või rammusat piima

- 1 muna määrimiseks

Täidis:

- 1 l tükeldatud seeni, porrut, sibulat jne

- ½ l tükeldatud keedetud kana

- 2 tl õli

- ½ tl soola

- ½ tl purustatud musta pipart

- 1 tl kuivatatud nõgest

- 1 sl nisujahu

- 2 dl kanapuljongit

- 1 dl riivjuustu

Tainas valmistage kiiresti – hakkige külm rasvaine jahuga, millesse on segatud küpsetuspulber, lisage vesi ja suruge kokku. Tainapall keerake kilesse ja jätke pooleks tunniks külmikusse.

Leotatud soolaseened nõrutage esmalt kuivaks, siis tükeldage. Värsked seened (šampinjonid) tükeldage. Porru roheline osa peske hoolikalt, et liivaterad ei jääks lehtede vahele, kuivatage ja hakkige peeneks, samuti sibul. Kuumutage kõik hakitu pannil vähese õliga läbi (umbes 5 minutit), maitsestage, lisage nõgese- ja nisujahu, segage korralikult läbi ning lisage puljong. Laske kogu aeg segades tasasel tulel keema tõusta, pärast seda tõstke jahtuma.

Määrige küpsetusvorm võiga ja rullige tainast õhuke ketas, millega katke nii vormi põhi kui servad. Torkige põhja kahvliga ja kallake jahtunud segu pannilt vormi, raputage sellele kanatükid ja juust. Kui kanaliha on väga vähe, segage see kohe porru ja seente hautamise ajal hulka.

Pealt katke õhukese tainakettaga ja näppige servadest välja ulatuva tainaga hoolikalt kinni. Määrige pealt lahtiklopitud munaga ning küpsetage 225° juures umbes 30 minutit. Pirukas sobib hästi puljongi või tee kõrvale.

Õhukesed pannkoogid kanaga

Pannkoogitainas:

- 2 ½ kl piima

- 3 muna

- 250 g jahu

- 2 sl sulatatud võid

- ½ tl soola

- võid panni määrimiseks

Segage munakollased ½ klaasi piimaga, lisage sool ja pidevalt segades puistake juurde jahu. Siis lisage kuum sulavõi ja segage uuesti korralikult läbi, et tainasse ei jääks jahutükke. Seejärel segage ülejäänud piimaga tainas vedelamaks, aga lisage seda natukehaaval ning lõpuks segage juurde vahustatud munavalged.

Ajage pann kuumaks ja sulatage sel natuke võid, siis kallake pannile õige kogus tainast. Kui esimene kook saab liiga paks, vähendage pannile valatavat tainakogust ja lisage sellele veidi vett või piima, et tainas muutuks vedelamaks.

Täidis:

- 1–2 sibulat

- hakitud seeni

- kanaliharibasid

- karrit või paprikapulbrit

- 1 sl jahu

- 2–3 sl hapukoort

- 2 munakollast

- 1 sl võid

Hautage hakitud sibul, seened ja keedetud kanaliharibad võis, maitsestage karri või paprikapulbriga ning segu tihendamiseks lisage hulka jahu. Maitsestage täidist veel hapukoore ja tooreste munakollastega, aga pärast munakollase lisamist ärge enam kuumutage.

Võtke soojas hoitud pannkoogid, jaotage neile täidist ja keerake rulli. Soovi korral võite laduda täidetud koogid tihedalt pannile, puistata neile riivjuustu ja küpsetada praeahjus kergelt üle.


No comments:

Post a Comment