Tuesday 8 November 2011

Mandlijahu sai

Delfis oli üleval selline "jahuvaba" retsept. Peaks proovima.


Kätrin Maidla

- 750ml indiapähkleid
- 2 tl soodat
- 0,5 tl soola
- 3 munakollast
- 3 munavalget
- 0,5 spl õunaäädikat
- 125 ml maitsestamata jogurtit
- 125 ml õunamahla või 5 spl õunapüreed ja 5 spl vett

Purusta indiapähklid koos soola ja soodaga köögikombainis peeneks puruks. Lisa munakollased, õunaäädikas, jogurt ja õunamahl ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged, kuniks tekivad pehmed tipud (kui tõstad miksri vahust välja, vajuvad tipud tagasi) ning sega ettevaatlikult taina hulka. Vala võitatud keeksi vormi.

Küpseta 150 kraadises ahjus 1 tund, 15minutit. Lase vormis jahtuda. Tõsta välja ning mässi küpsetuspaberisse. Säilib toatemperatuuril nädala.

Sobib ideaalselt niisama võileivaks vormida või röstitult kas pasteedi või moosiga. Mina olen sompus ilma kõrvale nautinud seda saia koos ahjuküpsetatud tomatitega. Head imestamist!

Kommentaarid.
Proovisin. Tuli välja ja sööjad on rahul. Märgitud koguse India pähklite asemel panin 500 gr mandlijahu ning sooda asemel 1 tl küpsetuspulbrit.

Maitsvam saab mandlitega, neid läheb ka vähem, sama koguse muna kohta 500g ja soodat olen ainult 1 tl pannud.

India pähklil pole pähklitega mitte mingit pistmist. See on hoopis india nakrapuu seeme. Ja jahuks nimetatakse mitte ainult jahvatatud teraviljasaadust, ka muud jahvatatud ollust (näit. kondijahu). Seega on ikkagi sai jahust. Seekord siis nakrapuuseemnete jahust.

to Targutaja - nakrat võib küll pähkliks nimetada, nii nagu sarapuuseemetki (jt, nt pistaatsiapähkel) nimetadakse pähkliks. Nakra seemet nimetadakse veel ka kašupähkliks.


No comments:

Post a Comment