Tuesday 8 November 2011

Vilditud sügislehed

Vivika Veski on andnud Maalehes toreda viltimisõpetuse sügislehtede valmistamiseks. Aitäh!

Kaunista tuba villaheidest lehtedega
Ajal mil puude otsast lehed langevad, võib tuba kaunistada vanutatud villaheidest lehtedega.

Lehed võib riputada kaunistuseks üles või teha lehemotiividega liniku.

Materjal

Materjaliks sobib viltimisheie Novita Hahtuvainen. Vaja läheb kolme tooni rohelist (343, 345 ja 370), punast (532), oranži (278), kollast (217), türkiissinist (376) ja valget (011).

Lisaks läheb vaja linast kangast ja plastkilet (võib lõigata poekotist).

Linik

Laotage linane kangas põrandale. Märkige keskkoht, murdes kanga keskelt kokku. Tõmmake kangas jälle laiali. Laotage kanga ühele poolele valgest villaheidest liniku põhi mõõtmetega u 30 x 40 cm. Pange selle peale pisut türkiissinist ja segage heided omavahel, et põhi tuleks kirju.

Tehke metsarohelisest (370) heidest lehepõhjad ja andke heledama rohelisega (343 ja 345) lehtedele kuju. Lisage kollast ja oranži.

Lehed

Lehed mahuvad samale linale kui linikki. Tehke lehtede põhjad metsarohelisest (370). Vormige heie lehekujuliseks. Kaunistage heledama rohelisega (345 ja 343). Lisage punase ja kollasega sügisvärve.

Vanutamine

1. Asetage villaheide peale plastkile. Murdke linaserv ettevaatlikult liniku ja lehtede peale nii, et heidetükid ja kile paigast ära ei lähe.

2. Rullige lina tihedaks rulliks.

3. Siduge puuvillase nööriga tihedalt kokku ja võite selle rulli toppida veel veniva põlviku sisse.

4. Vanutage järgmiselt: pange tehtud mähis pesumasinasse, lisaks pange üks rätik. Kasutage tavalist pesupulbrit ja vanutage 60kraadises kirju pesu programmis. Pärast pesu avage mähis ja eemaldage kile.

Tööd võivad olla lina küljes kinni, eemaldage need ettevaatlikult rebides.

Kui töö ei ole piisavalt vanunud, asetage see uuesti linale, mässige rulli ja vanutage uuesti. Kinnirullimist alustage töö sellest otsast, mis on halvemini vanunud.

5. Pressige töid niiskelt kuuma triikrauaga.

Õmmelge lehtedele õmblusmasinaga leherootsud. Õmmelge kolm lehte järjest, nõnda et niit vahepeal ei katke, vaid veate masinast niiti ja õmblete järgmise lehe.

Vihje
Lina asemel võite kasutada kiletatud froteelina – siis pole kilekatteid vaja. Pange lina ühekordselt ja asetage kujundid froteepoolele.


No comments:

Post a Comment